Reka Soča

“Krasna si, bistra hči planin,
Brdka v prirodni si lepoti,
ko ti prozornih globočin
nevihte temne srd ne moti —
krasna si, hči planin!”

- Simon Gregorčič

Že leta 1879 je Simon Gregorčič napisal čudovito hvalnico reki Soči, ki slovi kot ena izmed najlepših rek v Evropi. Znana je po svoji prekrasni smaragdni barvi in od tod tudi njeno drugo ime, smaragdna reka.


Izvir Soče velja za najlepši kraški izvir v Julijskih Alpah. Nahaja se v Triglavskem narodnem parku pod strmimi trentarskimi pobočji Velike Dnine. Izvir se kmalu prelije v 15 m visok slap, od tu pa Soča nadaljuje svojo pot proti dolini, sprva kot manjši potoček, kasneje kot vedno bolj mogočna reka.

Do izvira vodi urejena pot, za vse tiste, ki bi si ta biser narave radi ogledali od blizu.


Smaragdna reka se po dolini Trente vije naprej do Bovške kotline, obide Kobarid, obišče Tolmin in prispe do Mosta na Soči, nato nadaljuje pot po ozki soteski do Solkana, pri Gorici vstopi v Furlansko nižino v Italiji, ter se po svojih 137 km izlije v Tržaški zaliv Jadranskega morja.

Na svoji dolgi poti se ji pridruži tudi nekaj večjih pritokov, kot so Koritnica, Učja, Tolminka, Idrijca in Vipava.


Posebne naravne znamenitosti reke Soče so Velika korita, Mala korita in Korita Soče pri Kršovcu, ki so resnično vredne ogleda. Ne smemo pozabiti tudi na znamenito endemično Soško postrv. Ta vsako leto privabi na reko mnogo navdušencev športnega ribolova.


Poleg svoje lepote ima smaragdna reka tudi zanimivo zgodovino. Doživela je vse od prehoda Napoleonovih čet pa do bojev avstro-ogrskih in italijanskih vojakov na soški fronti v prvi svetovni vojni.


Dandanes je Soča prava atrakcija za obiskovalce in prebivalcem nudi veliko razvojnih možnosti v turizmu. Soča je tako pravi raj za navdušence vodnih športov in za tiste, ki se želijo sprostiti in uživati v naravi. Posočje radi obiskujejo kajakaši, pohodniki, ljubitelji narave, fotografi in nenazadnje ljubitelji adrenalina. Ena izmed najbolj priljubljenih športnih aktivnosti je rafting na Soči.


Vedno več je organiziranih tudi različnih tekmovanj in festivalov ob njej. Disney je leta 2007 celo snemal prizore na smaragdni reki za film Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan.


Soča je pravi dragulj Slovenije, ki vedno navdušuje!

NAROČI DOŽIVETJE!
Izpolnite spodnji obrazec in že kar takoj rezervirajte doživetje po vaši meri!


ime in priimek:*

  Telefon:*

Email:*

 Datum prihoda:*

Izberi aktivnost:*

 Sporočilo:

Št. udeležencev:*

 
 
Odrasli Otroci 

 

NAROČI DOŽIVETJE!
Izpolnite spodnji obrazec in že kar takoj rezervirajte doživetje po vaši meri!

Ime in priimek*

Telefon:*

E-mail:*

Izberite aktivnost:*

Št. udeležencev:*

 
 
Odraslih otrok do 18 let
 

Datum prihoda:*


Sporočilo:
IZJAVA STRANK
Noro smo uživali na Soči, res je bila enkratna izkušnja. Naša vodička nas je varno in hudomušno popeljala čez vse brzice. Čisto smo se prepustili njenim sproščenim energijam. Res smo noro uživali in vsem je ta izkušnja ostala v lepem spominu. Vsej ekipi hvala še enkrat.
Mladi Gabri
Slovenija

Sport Mix team je zakon! Super vodiči, ki so reeees potrpežljivi, zaupanja vredni, pa še simpatični do konca. Hvala za popestritev študijskega dopusta!


Petra
Slovenija